Suita - Antonio Citterio - Vitra

Combineren tot perfectie met Suita

In Suita vindt men een sofa waar je aanpassingen aan kan blijven maken. En dat is ook hard nodig in onze huidige maatschappij. Zo vindt ook Suita ontwerper Antonio Citterio ‘tegenwoordig gebruiken mensen sofa’s op allerlei manieren, dus het is belangrijk om voor flexibiliteit te zorgen.

Met het ontwerp kan je dan ook alle kanten op, waarbij wij er toch iets uit willen lichten. Aan de achterzijde van de sofa kan er een tableau gemonteerd worden. Hierdoor is het een kleine moeite om Suita tijdelijk om te bouwen tot een werkplek. Soo easy!

Suita - Antonio Citterio - Vitra Suita - Antonio Citterio - Vitra Suita - Antonio Citterio - Vitra

Polder Sofa - Hella Jongerius

Dé sofa van Hella Jongerius

Vernoemd naar het typisch Nederlandse landschap door designer Hella Jongerius in 2005. We hebben het natuurlijk over Polder Sofa, toch wel een van de meest bijblijvende vaderlandse ontwerpen van na de eeuwwisseling.

Jongerius zorgde met grote kussens en een asymmetrisch ontwerp voor diversiteit én comfort. Daarnaast zorgde Hella met het gebruik van verschillende tinten van dezelfde kleur in haar stoffering voor een opvallend en levendige sofa. Zelf zegt zij over de voor Vitra ontworpen sofa ‘De stof van de sofa, de huid, dat is wat hem uitdrukkingskracht geeft’.

De Polder Sofa van Hella Jongerius, is sinds 1 september verkrijgbaar in nieuwe en unieke stoffen. (tot december 2019).

Polder Sofa - Hella Jongerius Polder Sofa - Hella Jongerius Polder Sofa - Hella Jongerius

 

Gleda - Space Copenhagen and Benchmark

Space Copenhagen and Benchmark presenteren Gleda

Het London Design Festival was deze maand onder andere het podium voor de onthulling van twee nieuwe ontwerpen uit de samenwerking tussen Space Copenhagen en Benchmark.

Eén van de twee is deze ‘smooth lined’ tweezitter Gleda. De ‘Gleda’ collectie kwam al in 2017 uit en deze two seater is een aanvulling op die collectie. Met het doorgewinterde vakmanschap dat ten grondslag ligt aan dit ontwerp kan er ook bijna alleen maar een mooi product uitrollen.

De sofa, met een eikhouten frame, is in 3 varianten te verkrijgen en elk met zijn eigen uitstraling. Dat wordt moeilijk kiezen!

Gleda - Space Copenhagen and Benchmark

TRIO SOFA

Trio Sofa – Team Form – Cor

Is het een bed of een bank? De naam Trio Sofa doet vermoeden een bank, maar het gemak waarmee je de Trio Sofa transformeert tot een bed doet anders vermoeden.

Het Duitse Cor dat de bank presenteerde laat het zelf ook nadrukkelijk in het midden. Wel benadrukken ze het gebruiksgemak zoals dat al in 1972 door Team Form uit Zwitserland was bedacht. Simpelweg de verborgen rits van het zitgedeelte losmaken, openklappen en je hebt een bed.

De sofa annex bank is gemoderniseerd en mikt nu vooral op gebruik in appartementen en studio’s.

TRIO SOFA TRIO SOFA

Mass Series

Mass Series – Lim+Lu – New Works

Dat Scandinavisch design niet altijd uit Scandinavië hoeft te komen, bewijst het Deense designhuis New Works met de introductie van de Mass Series. Ontworpen door het Chinese design duo Lim+Lu.

Sinds de oprichting in 2015 heeft New Works geprobeerd design en kunst met elkaar te verbinden. Onder de visie van creative director Knut Bendik Humlevik begon het in Kopenhagen gevestigde designhuis met een reeks experimentele verlichting en accessoires waarin de vier kernwaarden: natuurlijk, experimenteel, ruw en vakmanschap, in terug te zien waren.

Inmiddels zijn ook meubelen aan de collectie toegevoegd en wordt met de presentatie van de Mass Series de volgende stap gezet. en hoewel de kenmerken van de modulaire zitgroep uitstekend bij de Scandinavische designopvattingen passen werd deze toch echt vorig jaar door het design duo voor hun eigen huis in Hong Kong ontworpen. Maar New Works werd gegrepen door  de sculpturale eenvoud en eerlijke materialen. Mass Series bestaat uit een ligbed, Ottomannen en lounge stoelen.

Mass Series New Works Mass Series New Works

Easy Pieces

Easy Pieces – Kati Meyer-Brühl – Brühl

Brühl is zo’n typisch Duits merk dat in eigen land erg populair is, maar daar buiten maar geen potten lijkt te kunnen breken. Met de banken- en stoelencollectie Easy Pieces kán daar een eind aan komen.
Brühl wordt beheerd, gestuurd en vormgegeven voor ontwerpster Kati Meyer-Brühl die nagenoeg overal haar handtekening onder zet. Veel uit de collectie voor ons Nederlanders vaak net een beetje over the top. U weet wel: een mooie Mercedes die vervolgens rondom wordt voorzien van spoilers. Net een beetje te veel voor veel Europeanen, maar de Duitsers zijn er dol op.
Maar Easy Pieces lijkt net een beetje anders te zijn: functioneler en strakker. De bank is niets anders dan een frame, gemaakt van massief hout of zwart gepoedercoat of verchroomd metaal. Dat frame wordt gevuld met losse gestoffeerde elementen die zijn voorzien van verwijderbare hoezen in stof of leer. Door de zij-steunelementen te verwijderen, wordt de bank een comfortabel ligbed.
Easy Pieces Easy Pieces Easy Pieces
NYC Watertoren bank

NYC Watertoren bank – Piet Hein Eek

De NYC watertoren bank én stoel van Piet Hein Eek zijn inmiddels het vijfde en zesde ontwerp van de Eindhovense ontwerper die uit een container met oud hout van New Yorkse watertorens komen. Eek liet de container vorig voorjaar overkomen uit Amerika en ontwierp eerder al een kastje, een andere stoel, tafel en salontafel. Blijkbaar was het hout nog niet helemaal op want op de IMM in Keulen presenteerde Eek, die daar voor de tweede keer was, de tweezits bank en luie stoel. Uiteraard is ook het gebruikte leer duurzaam gekozen.

Voor de goede orde: uiteindelijk is het de bedoeling dat de door Piet Hein Eek ontworpen meubelen in New York worden gemaakt.

NYC Watertoren stoel NYC Watertoren bankNYC Watertoren bank

 

 

Grand Sofa design Antonio Citterio

Grand Sofà – Antonio Citterio

Antonio Citterio werkt al 25 jaar voor het Zwitserse designmerk Vitra. Dat jubileum werd gevierd met de presentatie van de Grand Sofà. Een bank die zijn naam eer aan doet en opnieuw een interpretatie van Citterio’s visie op luxueus comfort en hedendaags design zoals we dat van hem gewend zijn. De royaal bemeten elementen creëren een ruim oppervlak om te zitten of achterover te leunen. Ondanks zijn ruime proporties heeft de Grand Sofà een sierlijk silhouet.

‘Als je nadenkt over een sofa, onderzoek je in feite hoe mensen leven. Tot 30 à 40 jaar geleden diende de sofa vooral om gasten te ontvangen of gesprekken te voeren. In de jaren 80 begon ik de sofa anders te benaderen en zijn functie te herdefiniëren voor persoonlijker gebruik. Wanneer ik een sofa ontwerp, denk ik aan een element dat een centrale rol speelt in de woonruimte, een soort “eiland” bestemd voor persoonlijke bezigheden. Tegenwoordig doet de woonkamer dienst als familiekamer om te relaxen en van je vrije tijd te genieten. Daarom evolueerde de sofa naar een multifunctioneel, zacht oppervlak: om tv te kijken, te slapen, te eten.’ – Antonio Citterio

Grand Sofa - Antonio Citerio Grand Sofa design Antonio Citterio Grand Sofa design Antonio Citterio

Armslag

We zagen hem staan op de Woonbeurs. Eigenlijk ging hier de aandacht vooral uit naar Groove, een op Jules Deelder geïnspireerde fauteuil, maar ook bank Armslag verdient ook een plekje in de spotlights.

Bank Armslag (een ontwerp uit 2013, maar nog steeds een paradepaardje van Harvink) is ideaal voor mensen die -bijvoorbeeld omdat ze ouder worden- kleiner gaan wonen. Hij is namelijk makkelijk te combineren met andere meubels, kan los in de ruimte staan en neemt weinig plek in.

Opvallend aan het ontwerp zijn de inklapbare armleuningen. Omhooggeklapt vormen ze en brede rugleuning, waardoor er meer zitplaatsen ontstaan. Durfals laten de bank uitvoeren in verschillende kleuren stof of leer of een combinatie van beide. De hoes is afritsbaar.

Ontwerp
Kenmerkend aan de meubels van Harvink is het zichtbare frame. Het oogt luchtig én je weet precies hoe het meubel in elkaar zit, stellen ze bij dit oer-Nederlandse merk. Daarnaast is de zitdiepte traploos instelbaar en ook de zithoogte is aan te passen aan de lengte van degene die op de bank zit. Het ontwerp is van industrieel ontwerper Martin Haksteen.

Armslag ARMSLAG

Compression Sofa Moooi

Wegzakbank

Hij oogt zwaar en massief, maar neem je plaats in de nieuwe Compression Sofa van Paul Cocksedge voor Moooi, dan ervaar je het genot van deze plofbank 2.0.

De ontwerper vond een synergie tussen twee tegenstellingen. De bank oogt als een blok keihard Carraramarmer, maar is eigenlijk een rechthoekig stuk schuim. Wie erin plaatsneemt op een plaatje marmer, wordt omarmd door het zachte materiaal en zakt weg in een veilig nestje. Heel eerlijk: eigenlijk is de bank meer een oversized fauteuil, aangezien hij maar één zitplaats heeft.

De Britse ontwerper Paul Cocksedge speelde een beetje met een blokje foam dat toevallig op zijn bureau lag, toen hij op het idee kwam voor Compression Sofa. Hij drukte het in met zijn vinger en zag het materiaal langzaam terugveren, waarop hij bedacht hoe fijn het zou zijn om hierop te zitten. Schetsen of technische tekeningen heeft hij niet gemaakt. Het meubel ontstond door simpelweg te experimenteren met het materiaal.

De ontwerper liet nadat hij klaar was met de bank ook een variant van puur marmer maken. Deze bank weegt 6 ton.

Meer Moooi

Compression Sofa Moooi Compression Sofa Moooi