Silo Poef - Normann Copenhagen

Silo Poef dient meerdere doelen

Is het nou een poef of een bijzettafel? Silo poef staat in ieder geval te boek zoals de naam doet voorkomen. Dat de ontwerpers uit de Deense hoofdstad een multi-functioneel ontwerp hebben uitgebracht staat buiten kijf. Gemakkelijk te verschuiven en dus ideaal als kleine bijzettafel, maakt poef zich ook op die manier zeer nuttig.

De geweven bekleding van Italiaans producent Imatex maken Silo Poef zijn voorkomen een luxe. Met een omtrek van 50, 70 en 90 cm, is de poef in 3 verschillende maten verkrijgbaar. Daarnaast zijn er 3 kleurenvariaties met elk zijn eigen vibe. Mooi en ideaal als toevoeging in een dynamisch huishouden.

 

Wil je weten wat de Deense fabrikant nog meer te bieden heeft? Neem een kijkje! 

Silo Poef - Normann Copenhagen Silo Poef - Normann Copenhagen Silo Poef - Normann Copenhagen

Wishbone Chair - Hans J. Wegner - Carl Hansen & søn

Wishbone vernieuwt door feestvreugde

Hoera! Het Deense Carl Hansen en søn vierde op 28 oktober alweer zijn 110 jarig bestaan. Om dat te vieren kwam het designhuis met een mooie verrassing. De Wishbone stoel, van Hans J. Wegner, is tot 31 december verkrijgbaar in een limited edition.

Wat houdt deze exclusieve uitgave nou precies in? Het designicoon uit de jaren 50 wordt in 8 nieuwe kleuren uitgebracht. Voor de nieuwe kleuren heeft men vooral de natuur als inspiratie gebruikt. Kleuren als oyster grey en forrest green spreken natuurlijk tot de verbeelding. Oók russet red en deep burgundy zorgen voor een warme, uitnodigende sfeer.

 

Voor meer informatie over de Wishbone Chair en het gepassioneerde vakmanschap van Carl Hansen, klik hier!

Wishbone Chair - Hans J. Wegner - Carl Hansen & søn Wishbone Chair - Hans J. Wegner - Carl Hansen & søn Wishbone Chair - Hans J. Wegner - Carl Hansen & søn

Peter Pan Chair - Zaozuo - Noe Duchaufour-Lawrance

Peter Pan leeft door als designstoel

Eén bijzondere naam voor een designstoel. Als eerste gedachte aan Peter Pan zal een ieder niet gelijk bij een stoel terecht komen. Toch koos ontwerper Zoazuo voor de naam Peter Pan Chair en eigenlijk valt er wel wat voor te zeggen! De grote, zachte zitting belichaamt de speelsheid van het design. Vrij van geest, jeugdig en gelukzalig, op die manier eigenlijk goed passend bij zijn naamgenoot.

Bij de vormgeving van de stoel is vooral gelet op het verhogen van comfort boven al het andere. Eén plek om lichaam én geest tot rust te laten komen.

 

Neem een kijkje bij het project en browse gelijk langs andere wijze designs van Noe Duchaufour-Lawrance.

 

Peter Pan Chair - Zaozuo - Noe Duchaufour-Lawrance Peter Pan Chair - Zaozuo - Noe Duchaufour-Lawrance Peter Pan Chair - Zaozuo - Noe Duchaufour-Lawrance

Red-Blue Chair - Gerrit Rietveld - 1918

10 Design Classics

Iedere vrijdagmiddag neemt Designinfo voortaan alvast een voorproefje op een ontspannen weekend met het publiceren van designseries. Deze week trappen wij af met ’10 Design Classics’, waarbij wij terugkijken op 10 designstoelen die hun sporen hebben verdiend in designgeschiedenis.

DSW Plastic Chair - Charles and Ray Eames - 1950

DSW Plastic Chair – Charles and Ray Eames – 1950

Het echtpaar én wereldberoemde designduo Eames maakten begin jaren 50 furore met een serie stoelen gemaakt van polyester en glasvezels. Hierbij was de DWS Chair de variant met een houten basis. Eén uniek stukje design, onderdeel makend van een unieke serie!

Tulip Chair - Eero Saarinen - 1955

Tulip Chair – Eero Saarinen – 1950

De Finse designer Eero Saarinen ontwierp deze voor het New Yorkse designlabel Knoll. Met zijn mooi, zachte belijning was de Tulip Chair, voor zijn tijd, ook nog eens vooruitstrevend in zijn gebruik van materialen. Saarinen wilde met zijn ontwerp een einde maken aan de ‘chaos’ van poten in de kamer, door het gebruik van een voet.

Zigzag Chair - Gerrit Rietveld - 1932

Zigzag Chair – Gerrit Rietveld – 1932

In 1932 ontwierp de Nederlander Gerrit Rietveld een uitzonderlijke stoel. Eén met schuine in plaats van de conventionele horizontale en verticale lijnen. De minimalistische stoel zonder poten heeft een Z-vormig ontwerp.

Barcelona Chair - Ludwig Mies van der Rohe - 1929

Barcelona Chair – Ludwig Mies van der Rohe – 1929

Origineel ontworpen voor het Duitse paviljoen op de wereldtentoonstelling van 1929, te Barcelona, onder de naam MR90. Later is de alom bekende naam aan het ontwerp toegevoegd in plaats van de toentertijd gebruikelijke nummers.

Navy Chair - Wilton C. Dinges - 1944

Navy Chair – Wilton C. Dinges – 1944

Emeco 1006 is ontworpen door Wilton C. Dinges bij Emeco maar dankt zijn naam aan waar de stoel van origine voor bedoeld was. De reden voor de ontwikkeling van de Navy Chair was het gebruik aan boord van de Amerikaanse oorlogsvloot tijdens de 2e Wereldoorlog.

Ant Chair - Arne Jacobsen - 1952

Ant Chair – Arne Jacobsen – 1952

Ontworpen als 3-benige stoel door de Deense ontwerper Arne Jacobsen maar inmiddels ook met 4 poten te verkrijgen. Geldt als één van de design kunstjes van Jacobsen, waarbij hij al vroeg nadacht over het nut van stoelen op kunnen stapelen.

Red-Blue Chair - Gerrit Rietveld - 1918

Red-Blue Chair – Gerrit Rietveld – 1918

Alweer het 2e ontwerp dat wij tegenkomen van de Nederlandse ‘meester’ en het oudste ontwerp in de 10 Design Classics. Zijn eerste ontwerpen van de stoel hadden een naturel uiterlijk. Pas in 1921, onder invloed van ‘de Stijl’ beweging, voegde hij de beroemde kleur toe.

Butterfly Chair (BKF) - Antonio Bonet, Juan Kurchan, Jorge Ferrari Hardoy - 1938

Butterfly Chair (BKF) – Antonio Bonet, Jorge Ferrari Hardoy, Juan Kurchan – 1938

Ontworpen in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires door de bovenstaande architecten. De reden voor het ontwerpen van Butterfly Chair was als inhoud voor de, door hun, ontworpen appartementen in BA.

Wassily Chair - Marcel Breuer - 1925

Wassily Chair – Marcel Breuer – 1925

Hongaars ontwerper Marcel Breuer ontwierp de Wassily Chair voor het woonhuis van de Russisch-Franse kunstschilder Wassily Kandinsky (al bestaat er enige twijfel over zijn ontwerp reden). Over zijn, voor de tijd, ongeëvenaard gebruik van buismateriaal en productieproces zijn geen twijfels.

Lounge Chair - Charles and Ray Eames - 1956

Lounge Chair – Charles and Ray Eames – 1956

Net als Gerrit Rietveld komen óók ‘the Eames’ voor een tweede keer terug. Met de Lounge Chair mikte het designpaar op interesse uit de bovenste lagen van de maatschappij. Er kan wel gesteld worden dat, dát aardig gelukt is!

 

Tot zover de designserie van deze week, volgende week vrijdagmiddag een nieuwe! Volg ons ook op Facebook en laat ons weten welke Design Classic jij in dit rijtje hebt gemist!

My Chair - Nicholai Wiig Hansen - Normann Copenhagen

My Chair breidt succesvolle reeks uit

Wanneer mag je met recht spreken over een geslaagd design? Als het originele ontwerp 5 jaar na het ten tonele komen een uitbreiding krijgt, lijkt een goede pijler. Het was dan ook in 2013 dat Nicholai Wiig Hansen de éérste versie van My Chair ontwierp voor Normann Copenhagen. Wellicht op weg zijnde als ietwat van een nieuwe klassieker, wordt de collectie dus uitgebreid. Verschillende kleuren en andere materialen behoren nu tot de keuze mogelijkheden. Oók kan er gekozen worden voor andere poten. Als laatste, maar niet als minst, is de collectie uitgebreid met een lounge stoel variant.

Hansen had in ieder geval het volgende voor ogen met het ontwerpen van My Chair. ‘Mijn stoel is een mix van iets familiairs en iets nieuws, iets neutraals maar karaktervol, iets aanwezigs maar niet dominants, iets simpels dan wel complex, iets rigoureus maar ook gebogen.

Het best tot zijn recht komt het originele ontwerp van My Chair in ruimtes waar vele stoelen nodig zijn. Het minimalistische silhouet zorgt ervoor dat er gemakkelijk grote getallen van de stoel neergezet kunnen worden zonder dat het gehele interieur hierdoor overgenomen wordt. Daarnaast is het ontwerp flexibel en functioneel voor ‘groot’ gebruik door de mogelijkheid tot stapelen.

 

Zelf genieten van het designstukje van Wiig Hansen? Bij onze partner Fonq.nl is deze stoel verkrijgbaar.

My Chair - Nicholai Wiig Hansen - Normann Copenhagen My Chair - Nicholai Wiig Hansen - Normann Copenhagen My Chair - Nicholai Wiig Hansen - Normann Copenhagen

Atelier Chair - Artek - TAF-studio

Atelier Chair is Artek’s nieuwste aanwinst

Waar anders dan op designbeurzen kan je het beste nieuwe ontwerpen vinden? Zo ook vorige week op Orgatec, te Keulen. Het Finse Artek presenteerde daar zijn nieuwste telg, de Atelier Chair.

Origineel ontworpen voor het nationale museum in Stockholm waarvoor designers van TAF-studio en Artek de handen ineen sloegen. Daar prijkt de Atelier Chair nu in het auditorium én het restaurant.

Licht van stuk en gemakkelijk op te stapelen, is de houten stoel dan ook ideaal voor het gebruik in publieke ruimtes. Met zijn smalle voorkomen en belijning heeft de stoel een simpel maar elegant voorkomen. Dit onderstreept zijn informele uitstraling.

 

Is uw interesse gewerkt? Bekijk óók de stoelen bij onze partner Goossens.nl!

Atelier Chair - Artek - TAF-studio Atelier Chair - Artek - TAF-studio Atelier Chair - Artek - TAF-studio

MOON - Iria Degen

Ga Zwitsers met MOON

In haar carrière was ontwerpster Iria Degen al goed voor talloze ontwerpen. Maar voor het Zwitserse Intertime maakte zij MOON, haar éérste stoel. Wij kunnen niet anders concluderen dat het haar ontzettend goed afgegaan is.

Bij het ontwerpen van MOON was het Degen’s intentie om een behaaglijk gevoel van comfort en veiligheid uit te dragen. Daarnaast wilde zij een wat meer vrouwelijke vorm geven aan de doorgaans vrij strakke armstoelen. Gezien het resultaat is dat haar goed gelukt me de mooie rondingen in haar tijdloze design.

Begeleid door een poef creëert de armstoel een zone van comfort waarin je lekker tot jezelf kan komen. Eén mooie verrijking voor de designwereld in 2018.

MOON - Iria Degen MOON - Iria Degen  MOON - Iria Degen

Jasper Morrison - 1 Inch Chair

Je zit supernatural met Jasper Morrison 2.0

Op 18 April, tijdens de Salone Internazionale del Mobile te Milaan, bracht Emeco nieuwe stoel ten tonele binnen de 1 inch serie. En met Jasper Morrison als ontwerper moet dat haast wel goed uitpakken!

1 Inch reclaimed, zoals de nieuwste telg van de serie is genoemd, heeft een simpele uitstraling maar zoals wel vaker bij Jasper, gaat het er óók om wat je niet ziet. Deze creatie is namelijk tot wel 90 % opgebouwd uit gerecycled materiaal. Daarmee is het weer gelukt om een tijdloze stoel te ontwerpen uit één duurzaam materiaal.

Gemakkelijk in de omgang en klaar voor gebruik binnen én buiten laat Morrison zien dat hij nog prima raadt weet met dit soort klusjes. Eerder kwamen wij hem hier ook al tegen.

Jasper Morrison - 1 Inch Chair Jasper Morrison - 1 Inch Chair  Jasper Morrison - 1 Inch Chair

Emeco maakte naam met de designklassieker: The Navy Chair. Nagenoeg onbreekbaar en een echt icoon. Je koopt deze bij onze partner Fonq.nl

Lisa - Marcello Ziliani

Lisa Family

Gebaseerd op de verfijnde ontwikkeling in het interieur van de jaren 50 en 60 presenteert Marcello Ziliani ‘Lisa’. De stoel, beschikbaar in 3 verschillende uitvoeringen namelijk als fauteuil, (bar)kruk en stoel, is eigenlijk nergens niet op zijn plaats. In de meer verfijnde horecagelegenheid komt Lisa uitstekend tot haar recht, maar ook op kantoor of thuis aan de eettafel misstaat zij niet!

Lisa is, ondanks een stalen frame, erg licht en de warme retro uitstraling komt de zintuigen zeker ten goede. Naast de stalen is er ook een houten serie gemaakt, toepasselijk genaamd ‘Lisa Wood’.

Lisa - Marcello Ziliani Lisa - Marcello Ziliani Lisa - Marcello Ziliani

Convent Chair - Arde

Je hebt zitten én lekker zitten

Dat laatste is van toepassing op deze zéér comfortabel ogende stoel van Arde, de Convent Chair. Het gevoel wordt verder uitgebreid door het knusse design dat dit slanke frame met zich meebrengt. Gedragen door de zachte stof voel je je bijna verplicht te blijven zitten.

Wellicht is de Convent Chair het best beschreven als een stukje traditioneel vakmanschap, gekoppeld aan moderne vormgeving.

Convent Chair - Arde Convent Chair - Arde

Convent Chair - Arde