Mass Series

Mass Series – Lim+Lu – New Works

Dat Scandinavisch design niet altijd uit Scandinavië hoeft te komen, bewijst het Deense designhuis New Works met de introductie van de Mass Series. Ontworpen door het Chinese design duo Lim+Lu.

Sinds de oprichting in 2015 heeft New Works geprobeerd design en kunst met elkaar te verbinden. Onder de visie van creative director Knut Bendik Humlevik begon het in Kopenhagen gevestigde designhuis met een reeks experimentele verlichting en accessoires waarin de vier kernwaarden: natuurlijk, experimenteel, ruw en vakmanschap, in terug te zien waren.

Inmiddels zijn ook meubelen aan de collectie toegevoegd en wordt met de presentatie van de Mass Series de volgende stap gezet. en hoewel de kenmerken van de modulaire zitgroep uitstekend bij de Scandinavische designopvattingen passen werd deze toch echt vorig jaar door het design duo voor hun eigen huis in Hong Kong ontworpen. Maar New Works werd gegrepen door  de sculpturale eenvoud en eerlijke materialen. Mass Series bestaat uit een ligbed, Ottomannen en lounge stoelen.

Mass Series New Works Mass Series New Works

Easy Pieces

Easy Pieces – Kati Meyer-Brühl – Brühl

Brühl is zo’n typisch Duits merk dat in eigen land erg populair is, maar daar buiten maar geen potten lijkt te kunnen breken. Met de banken- en stoelencollectie Easy Pieces kán daar een eind aan komen.
Brühl wordt beheerd, gestuurd en vormgegeven voor ontwerpster Kati Meyer-Brühl die nagenoeg overal haar handtekening onder zet. Veel uit de collectie voor ons Nederlanders vaak net een beetje over the top. U weet wel: een mooie Mercedes die vervolgens rondom wordt voorzien van spoilers. Net een beetje te veel voor veel Europeanen, maar de Duitsers zijn er dol op.
Maar Easy Pieces lijkt net een beetje anders te zijn: functioneler en strakker. De bank is niets anders dan een frame, gemaakt van massief hout of zwart gepoedercoat of verchroomd metaal. Dat frame wordt gevuld met losse gestoffeerde elementen die zijn voorzien van verwijderbare hoezen in stof of leer. Door de zij-steunelementen te verwijderen, wordt de bank een comfortabel ligbed.
Easy Pieces Easy Pieces Easy Pieces
Panton Chair Chrome

Panton Chair Chrome – Verner Panton – Vitra

De Panton Chair Chrome van Vitra luistert het 50-jarige bestaan van de designklassieker, de Panton Chair, op. De door Verner Panton ontworpen stoel was de eerste die uit één stuk plastic werd gemaakt.

Het Zwitserse meubelmerk presenteerde de Panton Chair Chrome op de IMM in Keulen. Om de stoel spiegelend te krijgen is dit effect in verschillende verflagen verwerkt. Op deze manier ‘breekt’ de spiegel niet wanneer de stoel buigt op het moment dat er iemand op gaat zitten.

Naast de Chrome-editie presenteerde Vitra ook nog een Glow versie. De lichtgevende pigmenten laden bij daglicht en geven een blauw licht af als het donker is. De Panton Glow-stoel schijnt in het donker en heeft krijgt daardoor iets mystieks.

Beide versies zijn verkijgbaar als een limited edition.

Meer bij Vitra.

 

Panton Chair Chrome Panton Chair Chrome

Ply chair – Pocci Dondoli – Desalto

Wie snel kijkt, zal Ply chair niet zo snel heel bijzonder vinden. Maar wie iets beter kijkt valt al snel voor het ontwerp van het Italiaanse ontwerp duo Pocci en Dondoli die de Pply chair voor Desalto maakten.

De kracht van het ontwerp zit hem in de eenvoud in combinatie met het enorm hoge afwerkingsniveau met oog voor detail. Alles aan de Ply chair lijkt te kloppen. Dat bijzondere asepect viel de redactie van Wallpaper ook op en beloonde de stoel met een Wallpaper design Award en daar is Desalto dan weer bijzonder trots op. Mag ook best. Hier meer.

ply chair Ply chair

NYC Watertoren bank

NYC Watertoren bank – Piet Hein Eek

De NYC watertoren bank én stoel van Piet Hein Eek zijn inmiddels het vijfde en zesde ontwerp van de Eindhovense ontwerper die uit een container met oud hout van New Yorkse watertorens komen. Eek liet de container vorig voorjaar overkomen uit Amerika en ontwierp eerder al een kastje, een andere stoel, tafel en salontafel. Blijkbaar was het hout nog niet helemaal op want op de IMM in Keulen presenteerde Eek, die daar voor de tweede keer was, de tweezits bank en luie stoel. Uiteraard is ook het gebruikte leer duurzaam gekozen.

Voor de goede orde: uiteindelijk is het de bedoeling dat de door Piet Hein Eek ontworpen meubelen in New York worden gemaakt.

NYC Watertoren stoel NYC Watertoren bankNYC Watertoren bank

 

 

Generic for Venice for Kartell by Starck

Generic for Venice – Philippe Starck

Kartell is al jaren één van de vaste merken waar Philippe Starck voor werkt. Sinds vorig jaar is hij voor Kartell bezig de vormen van de stoel zoals die zich in ons collectieve geheugen hebben genesteld, opnieuw vorm te geven in de Generic family. Uiteraard uitgevoerd in plastic.
Het ontwikkelen van de Generic family is een logisch vervolg op de Master Chair van de hand van Starck, ook voor Kartell. Daarvoor nam Starck de vormen van drie designklassiekers en maakte er één stoel van. Binnen de Generic Family doet Starck nu min of meer hetzelfde, maar dan geeft hij stoelen die we allemaal kennen van beroemde plaatsten of beelden opnieuw vorm. Zoals de Generic for Venice bijvoorbeeld.
“Generic for Venice is a tribute to Venice and the historic Harry’s Bar with its manager Arrigo Cipriani, son of the founder Giuseppe. The living room armchair interprets the mood of the small and aristocratic Venetian bar with its thousand facets with a discreet style combined with extreme comfort.”

Generic for Venice for Kartell by Starck

Generic Family for Kartell by Starck

Generic Family for Kartell by Starck uit 2016

East River Chair

East River Chair in leer

In 2013 hebben ontwerpster Hella Jongerius en Vitra samengewerkt aan het ontwerp van een stoel voor de North Delegates Lounge in het hoofdkwartier van de VN in New York. Dit model is de basis voor de East River Chair die bij Vitra te koop is.

De stoel is al sinds 2014 op de markt met door Jongerius bedachte kleurenvariaties in stof. Nu is de  zitschaal van de East River Chair  volledig met leder bekleed. Hella Jongerius ontwierp vier variaties, die elk een combinatie zijn van twee verschillende kleuren leder op de boven- en onderkant, met contrasterende stiksels voor een decoratief effect.

East River Chair

 

 

Woody 6401

Woody 6401 van Gelderland

Gespot in Keulen: de nieuwe 6401 van Gelderland. Dit is een echte rokersstoel van nu.

Ontwerper Bart Vos: ‘Mijn ontwerp is een typische Gelderland: eenvoudig en functioneel. Een fauteuil die door de jaren heen alleen maar mooier wordt. Hij leent zich goed voor stof en in leer en vormt hij zich naar zijn eigenaar als een oude leren jas.’

De notenhouten armleggers geven warmte aan het ontwerp. Ze zijn afgerond, waardoor ze fijn aanvoelen in de palm van de hand. Door de jaren heen worden ze stijlvol sleets. Het frame geeft de stevige, dikke kussens een elegante tegenhanger. De gebogen poten doen denken aan de pootjes van een insect.

De nieuwe fauteuil 6401 komt uit dezelfde familie als bank 7780, die een aantal jaren geleden door Bart Vos ontworpen is, in samenwerking met zijn vader Henk.

Woody 6401 Woody 6401

FAUTEUIL PINGUIN

Feestpinguin

Artifort bestaat 125 jaar. Om dit te vieren, brengen ze hun iconische fauteuil Pinguin opnieuw uit, in een gelimiteerde jubileumoplage. Het meubel maakte van Artifort een innovatief merk.

Ter ere van hun 125-jarig jubileum brengt het Nederlandse meubelmerk Artifort fauteuil Pinguin terug in een gelimiteerde oplage. Het ontwerp van Theo Ruth komt uit 1953. De techniek van het in elkaar schuiven van het zitelement is de basis van de Pinguin. De familie Wagemans nam deze techniek in de jaren 50 mee uit Belgisch-Congo. De allereerste ontwerpen van het merk waren klassieke houten meubelen. Vakkundig, maar erg traditioneel. Artifort sloeg met fauteuil Pinguin de weg in van het innovatieve design.

Artifort’s art director Khodi Feiz: ‘Het meubel is opnieuw ontworpen volgens het exacte ontwerp van toen met tijdloze technieken en vakmanschap van het verleden waarbij onze technologische vooruitgang is toegepast. Het vakmanschap is net zo groot als toen.’

Er worden 125 Pinguins geproduceerd, ieder met een uniek oplagenummer. De fauteuil stond aan de basis van het innovatieve denken van het meubelmerk. De jubileumfauteuil is verkrijgbaar in vijf speciaal geselecteerde kleuren en een eikenhouten geolied onderstel.

www.artifort.com

designinfo-pinguin-artifort2 FAUTEUIL PINGUIN

PLOUF VAN INEKE HANS

Plo(u)fstoel

Plof neer op fauteuil Plouf. Dutch designer Ineke Hans ontwierp deze zachte zetel voor het Belgische merk Moome.

Fauteuil Plouf en zijn bijpassende poef hebben iets vrolijks. De combinatie van draadstaal met fluffy kussens en de felle kleur van de meubels geven de kamer een vrolijke uitstraling. De poef kan ook worden gebruikt als extra zitplek of bijzetter.

Ineke Hans liet zich bij het ontwerp van Plouf inspireren door het comfort van een zitzak en het plezier waarmee je op zo’n zak neerploft. Alleen dan comfortabel. De eerste versie van Plouf is in 2014 op de meubelbeurs in Kortrijk gepresenteerd, daarna is hij doorontwikkeldzodat hij nog zachter zit. Sinds 2016 is de fauteuil echt op de markt.

Omdat Moome een betaalbaar designmerk is, koos Ineke Hans voor een eenvoudige constructie van draadstaal waarin de kussens zitten. ‘Het is what you see is what you get’, zegt Ineke Hans. De naam Plouf is een combinatie van pouf en plof.

Het merk Moome richt zich op jonge interieurliefhebbers en is onderdeel van meubelmerk Indera.

PLOUF VAN INEKE HANS designinfo-plouf-ineke-hans2 PLOUF VAN INEKE HANS