Dauwdruppeldesign van Iittala

Oiva Toikka’s glascollectie Kastehelmi voor Iittala is al sinds jaar en dag de meest populaire items. Sinds kort is de serie uitgebreid met nieuwe items.

Kastehelmi betekent ‘dauwdruppels’ en daarop baseerde Toikka de collectie. Toen hij nog maar net was aangenomen als glasontwerper vroeg Iittala hem betaalbaar geperst glaswerk voor dagelijks gebruik te ontwerpen. Toikka- inmiddels in de tachtig- experimenteerde met druppelpatronen en mallen resultaat was een driedimensionale oppervlaktestructuur met halve parels. Kastehelmi is al sinds 1964 een groot succes omdat de items heel veelzijdig en goed combineerbaar zijn met andere serviezen. Oorspronkelijk was de lijn tot 1988 in productie, in 2010 kwamen de populairste items terug op de markt ter ere van de 50-jarige samenwerking tusse Oiva Toikka en Iittala.

De nieuwe items zijn hoogstpersoonlijk door Toikka ontworpen. De nieuwe voorraadpotten zijn stapelbaar en ook als serveerschalen te gebruiken. Verder is Kastehelmi uitgebreid met een praktisch drinkglas.

DESIGNINFO-Iittala-kastehelmi3 DESIGNINFO-Iittala-kastehelmi2