Hangend tuintje Epiphytes

Gespot op Salone Satellite in Milaan: het project Epiphytes van het Italiaanse designduo Dossofiorito. Deze hangende tuintjes zijn even sprookjesachtig als mysterieus.

Ontwerpers Livia Rossi en Gianluca Giabardo laten met Epiphytes de natuur zijn gang gaan in huis. Het werd tijd om planten meer vrijheid te geven, vonden ze. De collectie bestaat uit een serie vazen in wit keramiek waarin niet alleen de plant zichtbaar is, maar ook zijn wortelstelsel. Dit werkt alleen bij epifyten, oftewel planten die op andere planten leven zonder dat ze aarde nodig hebben, zoals de orchidee en de tillandsia. Je ziet hierdoor hoe de plant groeit en zijn eigen gangetje gaat.

De plant wordt met touwtjes vastgeklemd aan de pot, die door het poreuze materiaal geleidelijk water afgeeft aan de wortels. Een kurk aan de bovenkant van de pot houdt het vocht binnen, zodat de plant voldoende voedsel krijgt. Op een gegeven moment zal de plant zelf -net als in de natuur- grip vinden uitgroeien over de hele pot. Hang meerdere Ephipytes bij elkaar en er ontstaat een mini-oerwoud in huis.

 

DESIGNINFO-Epiphytes2