Wie? Katriina Nuutinen

Terwijl alle designliefhebbers van Nederland deze week langs de goedbedoelde knutselwerkjes in Eindhoven lopen, dagen wij iedereen uit met iets onbekends op de proppen te komen dat hetzelfde afwerkingsniveau heeft als het werk van Katriina Nuutinen. Wie? Katriina Nuutinen. Fins ontwerpster, van naam.

Sinds Dutch Design in de jaren negentig van de vorige eeuw naam maakte met de opkomst van echte talenten, putten wij ons hier nu drie decennia lang uit in navelstaarderij. En elk jaar kloppen wij ons een week lang in oktober op de borst dat ‘Dutch Design’ het beste van de wereld is. Ondertussen zien we niet dat we internationaal links en rechts worden ingehaald.

Flauwe vraag: welk ‘Dutch Design Talent’ heeft de laatste jaren nog iets baanbrekends gepresenteerd bij een groot merk? Of een beetje aansprekende prijs gewonnen. Als we al iets winnen dan is het door de generatie die in de jaren ’90 alle deuren opende.

Maar goed, genoeg gezeurd. Positief: wie over de grens durft te kijken komt af en toe prachtige juweeltjes tegen. Zoals die van Katriina Nuutinen bijvoorbeeld. Fins ontwerpster, die in de traditie van haar land zichzelf heeft toegelegd op glasontwerp. Internationaal al vele malen gehonoreerd met prijzen.

Het juwelen boxje Lyyliit is haar laatste ontwerp. Mondgeblazen glas, in twee lagen gecombineerd met hout met daarop een handvat van glas. Ook mondgeblazen. Oh, en te koop bij de Vitra winkels.

U weet wel, dat grote Zwitserse designmerk.

DESIGNINFO_Lyylit_KatriinaNuutinen3 DESIGNINFO_Lyylit_KatriinaNuutinen2 DESIGNINFO_Lyylit_KatriinaNuutinen1