Nieuw desinglabel Brothers and Sons naar Milaan

Na enkele jaren intensief ontwikkelen is het nieuwe Nederlandse designlabel Brothers and Sons klaar om de wereld te veroveren. Een prijs voor ‘best product’ heeft het jonge label al op zak met de Alumni collectie. De presentatie in Milaan aan de via Savona 35 tijdens ’s werelds grootste meubelbeurs, de Salone del Mobile, zet die internationale ambitie kracht bij. “Zodra iemand zegt dat iets moeilijk is, dan vind ik het pas interessant worden.”

Initiatiefnemer Jasper Broeders had een onvoldaan gevoel bij een verharde markt waar veel aandacht voor aanbestedingen met goedkopere producten was. In deze verharde markt lag de focus op producten met een kortere terugverdientijd dan producten waar emotie, creativiteit, innovatie en ambacht in combinatie met moderne productie technieken ontwikkeld werden. Deze markt zorgde ervoor dat een latente wens om een eigen label te ontwikkelen versneld werd omgezet werd in het uitvoeren ervan.

Brothers and Sons - Brothers and Sons

Jasper Broeders

Toen de mogelijkheid zich voordeed om in Milaan op een toplocatie, schuin tegenover Moooi een presentatieruimte van ruim 650 vierkante meter te boeken, hoefde Jasper Broeders niet lang na te denken. “Die kans kon ik niet laten lopen.” Het zegt veel over de manier van werken én het geloof in zijn eigen kunnen. “Wie met Jasper spreekt over de collectie van Brothers and Sons raakt als vanzelf bijna net zo enthousiast als hijzelf”, zegt Laura van der Net interieurarchitect bij Brothers and Sons.

De ontwikkeling van de nieuwe producten heeft de nodige inspanning en veel doorzettingsvermogen gekost. “We hebben bewust niet gekozen voor de gemakkelijke weg. Dat levert alleen maar producten op die op elkaar lijken en bovendien ook nog eens gemakkelijk zijn na te maken. Wij willen juist producten die met passie zijn ontworpen en gemaakt. Dat past ook beter bij mij. Wanneer iemand tegen mij zegt dat iets niet kan, dan vind ik het pas interessant worden. Dan zoek ik net zo lang door of investeer extra tot het wel kan. Dat maakt een product volgens mij ook een stuk interessanter”, zegt Jasper Broeders.

Emotie
Brothers and Sons is een initiatief van Jasper Broeders waarin hij met zijn team nauw samenwerkt met ontwerpers zoals Jesse Visser, Geke Lensink en inmiddels Thomas Eurlings. Na een min of meer toevallige ontmoeting op de Dutch Design Week een paar jaar geleden, vond het team van Brothers and Sons en de ontwerpers Visser en Lensink elkaar in de passie voor design én in de ambitie om het anders en beter te doen. Simpelweg door een stap extra te zetten. Of twee als dat nodig mocht zijn.

Een jaar later resulteerde die ontmoeting in de oprichting van het merk eQ+ waarin Broeders een aantal ontwerpen van Visser en Lensink onderbracht. “De naam, eQ+, was een verwijzing naar de emotie die wij in de producten wilden brengen”, zegt Broeders.

Anno nu werkt het team van Broeders nog steeds nauw samen met Visser en Lensink, die als art directors intensief bij het inmiddels naar Brothers and Sons omgedoopte merk betrokken zijn. “Op een gegeven moment vond ik niet meer dat eQ+ de lading van de collectie dekte. De nieuwe naam doet meer recht aan de gezamenlijkheid waarmee we de ontwerpen ontwikkelen en produceren. Bovendien past het beter bij de internationale ambitie die we met het merk hebben”, zegt Broeders.

Milaan
In Milaan wordt de Brothers and Sons collectie onder de noemer ‘Elegant & Sturdy’ gepresenteerd. “We willen laten zien dat door met kleuren, bekleding en materiaal te spelen onze collectie steeds een andere uitstraling krijgt en zich thuis voelt in elke omgeving. Om die kwaliteit nog verder te benadrukken hangen we in de etalage premium, goudkleurige uitvoeringen van de Alumni collectie”, zegt Broeders.

“Ook dat viel trouwens nog niet mee”, vertelt Broeders. “Een stoel goudkleurig maken is gemakkelijk, maar om het zo te doen dat de coating sterk genoeg is om ook daadwerkelijk te gebruiken, bleek een heel ander verhaal.”

Broeders kijkt uit naar de presentatie in Milaan die op dinsdag 4 april opent (pers, 3 april 14.00/19.00 uur). “We zijn er klaar voor”, besluit Broeders.