Philips Hue

Review: Philips Hue is volwassen geworden

Toen de Philips Hue voor het eerst op de markt kwam, kregen wij hier op de redactie al de kans om deze te testen. Wat een lol was dat. Via mijn telefoon zat ik als snel in een soort disco omdat de lampen reageerden op de muziek die ik draaide. Mijn dochter was er dol op. Anno nu is Hue volwassen geworden.

Philips heeft een naam hoog te houden waar het gaat om het draadloos bedienen van je lampen. Met Living Colours, nog steeds op de markt, combineerden ze als één van de eersten de mogelijkheden van Led-verlichting met het op afstand bedienen zodat je vanuit je luie stoel de sfeer in je kamer aan kan passen.

Telefoon

Heb je voor de Living Colour-collectie nog een kastje nodig om de lampen te bedienen: bij de Hue is dat je smartphone geworden. Daarmee was Philips, inmiddels al weer jaren geleden, opnieuw één van de eersten. En de beste. Wat bij die eerste review erg opviel was het enorme gemak waarmee de app op de telefoon kon worden geïnstalleerd. Het kon bijna niet misgaan.

Daarna kon de kermis beginnen: binnen de app zelf kon je foto’s inladen, deze selecteren en dan nam je verlichting de sfeer van de foto over. Of wat dacht je ervan om je lampen te koppelen aan de live tussenstanden van het eredivisievoetbal. De lampen beginnen dan massaal te knipperen wanneer je favoriete club scoort. Wat hebben mijn dochter en ik er een lol mee gehad.

Less is more

U zult het enthousiasme van mijn dochter begrijpen toen ze opnieuw een setje Hue lampen zag staan: ‘Mag ik die op mijn kamer?’

‘Tuurlijk’

De eerste teleurstelling die mijn dochter moet verwerken is die wanneer ze ontdekt dat deze Hue –lampen helemaal geen kleurtjes hebben. Het is namelijk de nieuw op de markt verschenen White Ambiance starterskit die we opgestuurd hebben gekregen. We draaien één lamp bij mijn dochter in de slaapkamer en één in de onze.

De installatie is nog even eenvoudig als altijd: lampen indraaien, bridge aansluiten met één druk op de knop, app downloaden verbinding maken en klaar!. Ik zou zonder dollen niet weten hoe iemand in staat zou moeten zijn dit niet te kunnen. In de app blijkt al snel dat de kermis uit de eerste jaren is verdwenen. Functionaliteit staat voorop en dat is maar goed ook.

Genot

Goed, de eerste vijf minuten spelen mijn dochter en ik met de app. Het bedienen van lampen met je telefoon blijft toch bijzonder leuk om te doen, maar door het gebrek aan kleurtjes is de lol er voor haar snel af. De grote kracht van de Philips Hue wordt mij dan al snel duidelijk. Aan de app is het menu ‘routines’ toegevoegd. Daarin kun je instellen hoe laat je gaat slapen en wanneer je weer op staat. Omdat beide lampen in onze slaapkamers hangen ligt deze toepassing het meest voor de hand.

En wat een genot. Ik kan niet anders zeggen. Nu het weer winter wordt en het buiten donker en koud is, wordt normaal gesproken bij ons thuis het opstaan een probleem. Na twee weken met de Hue ingesteld zijn we allemaal op tijd wakker simpelweg omdat het licht in onze slaapkamers langzaam aangaat en onze geesten als vanzelf ontwaken.

Voor mijn dochter heeft de Philips Hue nog meer voordelen: bij het doen van huiswerk kan het licht op ‘concentratie’ worden ingesteld en bij het spelen mag dat best wat minder. En ook handig: mijn dochter kan de lamp zelf bedienen met de bijgeleverde, draadloze, schakelaar. En wanneer het licht begint te dimmen, dan is het tijd om naar bed te gaan.

Collectie

Nu Philips Hue de White Ambiance op de markt heeft gebracht is de Hue naar mijn mening echt volwassen geworden. Minder focus op de kermis en de enorme mogelijkheden (die kunnen trouwens nog steeds) maar veel meer de nadruk op functionaliteit en dagelijks gebruik. De collectie is bovendien uitgebreid met hallogeen-vervangende-Hue-spots en functionele armaturen. Goedkoop is het nog steeds niet echt, maar ik heb inmiddels de eerste uitbreidingen al besteld.

Meer info.

designinfo-philips-hue3 Philips Hue Philips Hue