Urchin Cabinet - Jake Phipps

Urchin Cabinet van Jake Phipps is ontvangen in stijl

Nieuwsgierigheid is de mens niet vreemd. En in het geval van de Urchin Cabinet kan je bijna niet anders dan je verwonderen wat het nou precies is dat je ziet. Het design trekt de aandacht compleet naar zich toe. En terecht! Want waar de functie overduidelijk is als de kast geopend is, heeft de drankkast een mysterieuze uitstraling in gesloten staat. Het biedt stof tot nadenken!

De inspiratie voor de muur gemonteerde Urchin Cabinet komt uit de kindertijd van ontwerper Jake Phipps. Toentertijd had hij een collectie zeeschelpen en dat vormde de basis voor dit fraaie design.

Gemaakt uit 70 gepolijste messing panelen is Jake’s design een echte aandachtstrekker, mede door de bijzondere weerspiegeling die de gedraaide panelen laten zien.

Leuk om te zien is ook de video waarbij een mooi inzicht wordt gegeven is de diversiteit van de kast. Waarbij ook het openen van de kast een gevoel van opwinding achterlaat.

Meer informatie over dit design ka je vinden op de website van Jake Phipps, klik hier! 

 

Urchin Cabinet - Jake Phipps Urchin Cabinet - Jake Phipps Urchin Cabinet - Jake Phipps

Ossa - Functionals

Ossa krijgt meer opties

Het opbergsysteem Ossa krijgt 4 nieuwe uitbreidingen. De designers van Functionals zorgen ervoor dat je het ontwerp nog meer naar je hand kan zetten. Nu kan je Ossa bijvoorbeeld veranderen in een bankje doormiddel van het toevoegen van een element van kurk. Of voeg een stoffen deurpaneel toe, om spullen uit het zicht te houden. Meer mogelijkheden voor een toch al prima functionerend opbergsysteem.

Ossa - Functionals Ossa - Functionals  Ossa - Functionals

Modern System of Containers - Piero Lissoni

Lissoni speelt met ruimtes

Efficiëntie is niet direct iets waar alle Italiaanse designhuizen in uitblinken. Geregeld is iets onwijs mooi qua ontwerp, maar blijkt qua functionaliteit wat minder verzorgd te zijn. Het is natuurlijk maar precies waar je de meeste waarde aan hecht.

Dit kan echter niet gezegd worden over de kasten die Piero Lissoni ontwierp voor Porro. Prachtig van design én onwijs functioneel is zijn Modern System of Containers, welke dan ook direct in het oog springt.

De verdeling van ruimte, gecombineerd met de verschillende facetten die de kast herbergt maakt een bijzondere kast, onderdeel van de ‘nieuwe’ generatie kasten.

Modern System of Containers - Piero Lissoni Modern System of Containers - Piero Lissoni Modern System of Containers - Piero Lissoni

 

kastje Cesar van Desormeaux Carette

Cesar – Desormeaux Carette

Met een nauwkeurig gekozen selectie van Frans designtalent is Hârto inmiddels al een paar jaar één van de meest verfrissende designmerken. Het nieuwe kastje Cesar van Desormeaux / Carette, gepresenteerd op Maison & Objet in Parijs, is daarvan een schoolvoorbeeld.

Ontworpen door Studio Désormeaux / Carrette uit Parijs oogt Cesar licht en elegant. Anders dan we in Nederland vaak zien begonnen  Nathanaël Désormeaux en Damien Carrette in januari 2014 hun ontwerpstudio met als doel reproduceerbare objecten in serie te creëren. Het talent spat er vanaf en inmiddels kunnen de heren Ikea en Made onder hun klanten rekenen.

Cesar is verkrijgbaar in drie uitvoering. Onbehandeld, behandeld en in Petrol blauw. Het ruim 1,20 meter lange kastje is uitgevoerd met vier deurtjes die naadloos opgaan in het geheel wanneer ze worden gesloten.

kastje Cesar van Desormeaux Carette kastje Cesar van Desormeaux Carette

 

DESIGNINFO-KRISTINA-DAM-GRID-CABINET

Grid Kabinet – Kristina Dam

Elk half jaar presenteert Kristina Dam samen met haar studio een nieuwe collectie ontwerpen. Grid Kabinet is een schoolvoorbeeld van de minimalistische manier waarop zij het interieur wil vormgeven. De designkast is gemaakt van geperforeerd staal en heeft een mooie zwart marmeren plaat bovenop.

Kristina Dam werd in één klap wereldberoemd met haar eerste serie grafische ontwerpen. Sindsdien bestiert ze vanuit Kopenhagen haar eigen studio én gelijknamige merk.

DESIGNINFO-KRISTINA-DAM-GRID-CABINET DESIGNINFO-KRISTINA-DAM-GRID-CABINET

 

 

Gustav Rosen kast Pythagoras

Kast Pythagoras

Wie kent de stelling van Pythagoras nog? Wie goed heeft opgelet bij wiskunde op de middelbare school, zal zich de formule A2 + B2 = C2  nog herinneren. Maar wat moet je ermee? Ontwerper Gustav Rosén wist er wel raad mee en bedacht kast Pythagoras.

Die overbekende formule waarmee je de zijden van een driehoek berekent, blijft vaak wat abstract. Echt iets wat je leert op school en het daarna nooit meer toepast. Dat geldt niet voor designer Gustav Rosén. Hij ging los op de stelling van Pythagoras en maakte er een slim wandsysteem mee dat de toepasselijke naam Pythagoras kreeg. Ze zijn opgenomen in de collectie van het Zweedse interieurmerk Maze.

De houten wandplanken met driehoekige metalen steunen maken het mogelijk om zelf een persoonlijk wandsysteem te maken. Je kunt steeds nieuwe planken toevoegen. De houders zijn verkrijgbaar in wit, zwart, bordeauxrood, groen en koper. De planken kunnen een maximumgewicht van 15 kilo dragen en het is ook mogelijk om ze in een hoek te plaatsen.

Gustav Rosen kast Pythagoras

Kast bubbles

Bubbles

Ook lekker aan de bubbels gezeten tijdens de jaarwisseling? Eigenlijk kunnen bubbels het hele jaar. Althans, kast Bubbles van ontwerper Tristan Frencken.

Bubbles is een speelse kast waarin spullen niet worden opgeborgen, maar tentoongesteld. Maar hij is ook handig voor dingen die je dagelijks gebruikt. Zelfs als je er niks in legt, is het een bijzonder object. Bijvoorbeeld als roomdivider. Ook een eventuele huiskat zal er een mooi slaapplekje in vinden.

De ronde vormen in verschillende diameters waaruit Bubbles bestaat zijn eenvoudig en tegelijkertijd opvallend. Fijn: Bubbles is gemaakt van gerecyclede plastic cilinders die aan de binnenkant zijn bekleed met het momenteel zo trendy kurk. Dit geeft een mooi contrast met de stoere zwarte buitenkant.

Bubbles kan op drie verschillende manieren worden neergezet.

Kast Bubbles Kast Bubbles

Ledge

Ledge: een kast die over het randje gaat

De beste kasten staan ten dienste van hun inhoud én stelen intussen zelf de show. Dat geldt zeker voor Ledge, de iconische kast van het Nederlandse designmerk NewConic. Het ontwerp van de Dutch designers van Oato. balanceert op het randje van design en functionaliteit.

Ledge- Engels voor richel- is modulair, basic, tijdloos én duurzaam. Dankzij de flexibele schappenindeling past de kast zich aan zijn inhoud (en eigenaar) aan. Dit is typisch een kast voor mensen die aandacht besteden aan hun spullen. Chaoten én pietjes precies zullen de eenvoud van het ontwerp waarderen en de schappen vullen met hun bezittingen.

Ledge wordt geleverd als eenvoudig in elkaar te zetten pakket en is gemaakt van hout en staal. Na verloop van tijd meer opbergruimte nodig? Dan kan de kast worden uitgebreid met een of meerdere extra elementen.

Meer info:
www.newconic.com
De kast koop je hier:
Shop4Design

Ledge designinfo-ledge-newconic1 Ledge

Jointed van Filip Janssens

Laatbloeier

Het Belgische bedrijf Serax kent u vast wel, van de bloempotten of van de razendpopulaire Cactus-vaas die overal opduikt. De afgelopen jaren groeide de collectie uit, naar (buiten)meubels, servies en interieurobjecten. Het assortiment is verrassend.

Neem Jointed, van laatbloeier Filip Janssens,  een serie multifunctionele en modulaire meubels waarmee je architecturale opstellingen maakt, aan de wand of losstaand. Janssens stond twintig jaar voor de klas voor hij zijn roeping als ontwerper vond.

Hij stapelt volumes met een strake lijnenspel als resultaat. Prijs op aanvraag.

Serax is o.a. te koop via fonq.nl. www.serax.com

Jointed van Filip Janssens Jointed van Filip Janssens

Comodo van Achille Castiglioni

Ontwerp met karakter

De beste ontwerpers gaan nooit over the top. Ze laten net zo lang dingen weg, tot de essentie overblijft. Dat geldt ook de in 2002 overleden Italiaanse designer Achille Castiglioni. Zijn beste werk is nu verkrijgbaar via het nieuwe merk Karakter Copenhagen. Wij zijn fan!

Het Deense designmerk Karakter Copenhagen bestaat nog maar net, maar oh! de collectie is om te watertanden. Het beste werk van designers die geschiedenis hebben geschreven én opkomende talenten wordt geselecteerd. Onlangs kwam daar het werk van Achille Castiglioni bij. Deze Italiaanse ontwerper hield van herontwerp, dingen op uitvinden en verbeteren. Als hij iets in handen nam, perfectioneerde hij het tot het ultieme. Hij liet alleen de essentie bestaan. “I have always desired to do the opposite. Not because I have an anarchic behavior. But because I think the fundamental basis of design consists in thinking the opposite”, stelde Castiglioni.

Een mooi voorbeeld van de kracht van eenvoud is opbergmeubeltje Comodo van Achille Castiglioni. De ontwerper was- zo wordt beweerd- nogal een snoepkous. Hij ontwierp het meubel om snoepjes in op te bergen. De lange metalen poot, met een stevige driepoot als voetstuk en daarop een kastje met een scharnier dat doet denken aan een oud naaikoffertje van oma, is elegant en toch simpel. Handig als nachtkastje, bijzetter naast de bank of als rariteitenkabinetje, vrijstaand in de ruimte.

Karakter Copenhagen selecteerde meer sterke ontwerpen van de Italiaanse grootheid. Bijvoorbeeld Wire Book Case, een bijzonder wandkastje dat vijftig jaar geleden is ontworpen en nog altijd modern oogt.

DESIGNINFO-Comodo-Achille-Castiglioni2 DESIGNINFO-Comodo-Achille-Castiglioni