Comodo van Achille Castiglioni

Ontwerp met karakter

De beste ontwerpers gaan nooit over the top. Ze laten net zo lang dingen weg, tot de essentie overblijft. Dat geldt ook de in 2002 overleden Italiaanse designer Achille Castiglioni. Zijn beste werk is nu verkrijgbaar via het nieuwe merk Karakter Copenhagen. Wij zijn fan!

Het Deense designmerk Karakter Copenhagen bestaat nog maar net, maar oh! de collectie is om te watertanden. Het beste werk van designers die geschiedenis hebben geschreven én opkomende talenten wordt geselecteerd. Onlangs kwam daar het werk van Achille Castiglioni bij. Deze Italiaanse ontwerper hield van herontwerp, dingen op uitvinden en verbeteren. Als hij iets in handen nam, perfectioneerde hij het tot het ultieme. Hij liet alleen de essentie bestaan. “I have always desired to do the opposite. Not because I have an anarchic behavior. But because I think the fundamental basis of design consists in thinking the opposite”, stelde Castiglioni.

Een mooi voorbeeld van de kracht van eenvoud is opbergmeubeltje Comodo van Achille Castiglioni. De ontwerper was- zo wordt beweerd- nogal een snoepkous. Hij ontwierp het meubel om snoepjes in op te bergen. De lange metalen poot, met een stevige driepoot als voetstuk en daarop een kastje met een scharnier dat doet denken aan een oud naaikoffertje van oma, is elegant en toch simpel. Handig als nachtkastje, bijzetter naast de bank of als rariteitenkabinetje, vrijstaand in de ruimte.

Karakter Copenhagen selecteerde meer sterke ontwerpen van de Italiaanse grootheid. Bijvoorbeeld Wire Book Case, een bijzonder wandkastje dat vijftig jaar geleden is ontworpen en nog altijd modern oogt.

DESIGNINFO-Comodo-Achille-Castiglioni2 DESIGNINFO-Comodo-Achille-Castiglioni