Flexibel maatje

De streng religieuze Shakers uit Amerika zijn beroemd geworden om hun sobere maar multifunctionele meubels in de 18de en 19de eeuw. De gemeenschap is uitgestorven, maar nog steeds een inspiratiebron voor meubelmerken. Bijvoorbeeld voor Freistil, het jonge merk van Rolf Benz.

De ontwerpers van Freistil vertaalden het ambachtelijke en minimalistische van de Shakerstijl naar de 21ste eeuw met een serie van een nieuwe eethoek, salontafel en hocker. De poten van de eethoek zijn met een tapgat in het tafel verwerkt. De barsten in het massieve eikenhout zijn gevuld met zwarte kunsthars. Dit benadrukt de levendigheid van het materiaal.

De meubels kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, net als bij het meubilair van de Shakers het geval was. De salontafel doet bijvoorbeeld tijdens een feestje dienst als bijzettafel, maar hij kan ook worden gebruikt als hocker of opstapje. Hij is naar wens leverbaar met zitkussen. Dat geldt ook voor de eettafelbank. De tafel en bank zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen.

designinfo-freistil2 Freistil Freistil

Circus van North

Circus in huis

Zij is interieurontwerper en hij meubelontwerper, daar moest natuurlijk een keer een eigen collectie van komen. En die is er nu. Onder de naam North brengen Roos Meeder en Arend Kooijmans nu als eerste Circus, een serie cilindervormige bijzetters.

De ronde houten objecten doen denken aan de krukjes uit het circus. Ze zijn er in licht en donker hout, met een gekleurd bovenblad en worden allemaal gemaakt in de werkplaats in Amsterdam. Je kunt ze gebruiken als bijzettafel maar er ook op zitten.

Handig als groepje, of eentje als blikvanger. Aan het kleine leren label aan de zijkant til je Circus makkelijk op.

Prijzen vanaf € 200 tot € 500. www.north.amsterdam

Circus van North Circus van North Circus van North

Plektra van Ineke Hans voor Iittala

Onze eetkamer is al lang niet meer strikt een plek om te eten en in de zitkamer doen we ook van alles, van werken tot loungen tot eten. Onze meubels moeten zich daarop aanpassen. De Nederlandse ontwerper Ineke Hans ontwikkelde voor Iittala een hybride meubel: Plektra.

Plektra is een kruising tussen een bijzettafeltje en een krukje. ‘We gaan steeds kleiner wonen, omdat we massaal naar de stad trekken. Ik wilde niet de zoveelste grote eettafel ontwerpen, maar een hybride meubel dat je overal in huis kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als eettafeltje bij de bank. Niemand bepaalt immers of je wel of niet voor de tv mag eten of hoe jij leeft in je huis’, vertelt Ineke Hans.

Het is het eerste ontwerp van Ineke Hans voor het Finse merk Iittala. ‘Ik ben vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van hun nieuwe home-collectie met kleine meubels. Plektra is één van de grootste items uit de collectie.’

Het tafeltje is verkrijgbaar in twee formaten en wordt geleverd als een bouwpakketje. Kies uit de kleuren geel, wit of blank berkenhout.

Het Plektra krukje van Ineke Hans voor Iittala

Het Plektra krukje van Ineke Hans voor Iittala

 

Onverwoestbaar krukje Syl van Pilat & Pilat

Wij zijn fan van Pilat & Pilat. Al is het maar omdat alle producten vernoemd zijn naar familieleden en een groot gevoel voor ambacht en vorm laten zien. Tafel Pake Sytse (Opa Sytse) won niet voor niets in 2011 een vormgevingsprijs. En oh ja, wij komen ook uit Friesland.

Voor 2015 borduurt Pilat & Pilat vooral op dat ontwerp door. Zo is er nu een Pake Sytse kast en een Pake Sytse dressoir. Allemaal voorzien van hetzelfde bijzondere houten onderstel die wij toch vooral beter onder een tafel vinden passen. Veel leuker is het ontwerp van Bas van der Veer: krukje Syl. Zo ontworpen dat het generatie op generatie mee moet gaan en nog mooi om te zien ook.

DesignInfo-Pilat-Syl2 DesignInfo-Pilat-Syl

Combineer je eigen Baboesjka van Fatboy

Eigenlijk is het best knap: in 2002 ben je ineens ’talk of the town’ omdat je het fenomeen zitzak uit de jaren ’70 van de vorige eeuw nieuw leven in hebt weten te blazen. Nog knapper is het dat je als merk niet van de aardbodem bent verdwenen toen de ‘zitzak-hype’ over was en er her en der copy-cats opdoken. Sterker nog: de collectie van Fatboy bestaat inmiddels uit kleden, lampen en nu ook een soort kussenkrukje: de Baboesjka.

De drie kussentjes, er zijn acht verschillende, van de Baboesjka kun je los bestellen zodat je helemaal je eigen draai aan het ding kunt geven. Vervolgens hou je de kussens met de bijgeleverde band bij elkaar en je hebt een leuk ding voor je woonkamer. Wat wel bijzonder is, is dat Fatboy verschillende copy-cats voor de rechter sleepte omdat ze inbreuk maakten op hun originele ontwerp van de zitzak. Deze Baboesjka doet ons wel heel erg denken aan de twee jaar eerder gepresenteerde Popsicle kussentjes.

DesignInfo-Fatboy-Baboesjka-2 DesignInfo-Fatboy-Baboesjka