Warme broodjes met Stoov

Niks is irritanter dan koude billen als je lekker even buiten zit. Het merk stoov heeft de oplossing: een verwarmd zitkussen.

Eigenlijk willen we het hele jaar buiten zitten. Maar oef, wat kunnen je billen afkoelen op een koude tuinstoel een muurtje of een stenen bankje. Oplossing: een verwarmd zitkussen. Ook handig voor rokers, visliefhebbers, kerkgangers en bootjesmensen.

De Stoov is vernoemd naar het eeuwenoude stoofje dat werd gebruikt om de voeten op te warmen. Oprichter en bedenker Teun van Leijsen: ,,Ik had nog zo’n stoofje staan van mijn opa en ineens bedacht ik me dat ons warmtekussen het stoofje van de toekomst is. Door de ‘f’ te vervangen door de ‘v’ krijgt het merk een internationale uitstraling.’’

Kampvuur
Van Leijsen liep al zeker tien jaar rond met het idee toen hij twee jaar geleden Stoov oprichtte. Van Leijsen: ,,Het idee kwam toen in 2005 mijn stoelverwarming in de auto de geest gaf. Ik maakte de autostoel open om te kijken of ik het zelf op kon lossen. Toen ik zag hoe effectief het mechanisme werkte, kwam het idee om een verwarmd zitkussen te maken.’’ Het idee staat een tijdje in de koelkast, maar als zijn zwangere vrouw buiten zit te koukleumen bij het kampvuur, begint het toch te kriebelen. ,,Wij zijn echte buitenmensen, maar soms is het, zelfs met zo’n vuurtje, nog best fris.’’ Van Leijsen fabriceert zelf een verwarmd kussen, zodat ook zijn zwangere vrouw er buiten comfortabel en warmpjes bij kan zitten. Een paar maanden later ziet niet alleen zijn kindje het levenslicht, ook Stoov is geboren.

Warmtestanden
Voor de technische kennis schakelt Van Leijsen de hulp in van Maarten Middelkoop, een innovator op het gebied van productontwikkeling. De twee mannen ontwikkelen samen een draadloos warmtekussen, gemaakt van gerecycled schuim en een oersterke stof die ook door outdoor merken wordt gebruikt. De batterij zit verwerkt in de onderkant van het schuim, zodat deze niet voelbaar is als je op het kussen zit. Deze batterij zorgt ervoor dat de Stoov warmtekussens 4 (hoogste stand) tot 8 uur (laagste stand) kunnen verwarmen. De elektronica zit verwerkt in het label waar ook de aan- en uitknop op terug te vinden is. Het kussen heeft drie warmtestanden. Als je er niet op zit schakelt het kussen zich na twintig minuten zelf uit. Van Leijsen: ,,Je kan het kussen natuurlijk ook in de rug zetten of je voeten erop leggen. En waarschijnlijk wordt je kat er ook blij van.’’

Dutch Design
Het Stoov warmtekussen is 40 (l) bij 40 (b) centimeter en is voorzien van een wasbare kussenhoes en oplader. De warmtekussens zijn op dit moment in 3 kleuren verkrijgbaar: charcoal (zwart), granite (grijs) en ashe (beige).

Prijs: vanaf 99 euro per kussen