Red-Blue Chair - Gerrit Rietveld - 1918

10 Design Classics

Iedere vrijdagmiddag neemt Designinfo voortaan alvast een voorproefje op een ontspannen weekend met het publiceren van designseries. Deze week trappen wij af met ’10 Design Classics’, waarbij wij terugkijken op 10 designstoelen die hun sporen hebben verdiend in designgeschiedenis.

DSW Plastic Chair - Charles and Ray Eames - 1950

DSW Plastic Chair – Charles and Ray Eames – 1950

Het echtpaar én wereldberoemde designduo Eames maakten begin jaren 50 furore met een serie stoelen gemaakt van polyester en glasvezels. Hierbij was de DWS Chair de variant met een houten basis. Eén uniek stukje design, onderdeel makend van een unieke serie!

Tulip Chair - Eero Saarinen - 1955

Tulip Chair – Eero Saarinen – 1950

De Finse designer Eero Saarinen ontwierp deze voor het New Yorkse designlabel Knoll. Met zijn mooi, zachte belijning was de Tulip Chair, voor zijn tijd, ook nog eens vooruitstrevend in zijn gebruik van materialen. Saarinen wilde met zijn ontwerp een einde maken aan de ‘chaos’ van poten in de kamer, door het gebruik van een voet.

Zigzag Chair - Gerrit Rietveld - 1932

Zigzag Chair – Gerrit Rietveld – 1932

In 1932 ontwierp de Nederlander Gerrit Rietveld een uitzonderlijke stoel. Eén met schuine in plaats van de conventionele horizontale en verticale lijnen. De minimalistische stoel zonder poten heeft een Z-vormig ontwerp.

Barcelona Chair - Ludwig Mies van der Rohe - 1929

Barcelona Chair – Ludwig Mies van der Rohe – 1929

Origineel ontworpen voor het Duitse paviljoen op de wereldtentoonstelling van 1929, te Barcelona, onder de naam MR90. Later is de alom bekende naam aan het ontwerp toegevoegd in plaats van de toentertijd gebruikelijke nummers.

Navy Chair - Wilton C. Dinges - 1944

Navy Chair – Wilton C. Dinges – 1944

Emeco 1006 is ontworpen door Wilton C. Dinges bij Emeco maar dankt zijn naam aan waar de stoel van origine voor bedoeld was. De reden voor de ontwikkeling van de Navy Chair was het gebruik aan boord van de Amerikaanse oorlogsvloot tijdens de 2e Wereldoorlog.

Ant Chair - Arne Jacobsen - 1952

Ant Chair – Arne Jacobsen – 1952

Ontworpen als 3-benige stoel door de Deense ontwerper Arne Jacobsen maar inmiddels ook met 4 poten te verkrijgen. Geldt als één van de design kunstjes van Jacobsen, waarbij hij al vroeg nadacht over het nut van stoelen op kunnen stapelen.

Red-Blue Chair - Gerrit Rietveld - 1918

Red-Blue Chair – Gerrit Rietveld – 1918

Alweer het 2e ontwerp dat wij tegenkomen van de Nederlandse ‘meester’ en het oudste ontwerp in de 10 Design Classics. Zijn eerste ontwerpen van de stoel hadden een naturel uiterlijk. Pas in 1921, onder invloed van ‘de Stijl’ beweging, voegde hij de beroemde kleur toe.

Butterfly Chair (BKF) - Antonio Bonet, Juan Kurchan, Jorge Ferrari Hardoy - 1938

Butterfly Chair (BKF) – Antonio Bonet, Jorge Ferrari Hardoy, Juan Kurchan – 1938

Ontworpen in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires door de bovenstaande architecten. De reden voor het ontwerpen van Butterfly Chair was als inhoud voor de, door hun, ontworpen appartementen in BA.

Wassily Chair - Marcel Breuer - 1925

Wassily Chair – Marcel Breuer – 1925

Hongaars ontwerper Marcel Breuer ontwierp de Wassily Chair voor het woonhuis van de Russisch-Franse kunstschilder Wassily Kandinsky (al bestaat er enige twijfel over zijn ontwerp reden). Over zijn, voor de tijd, ongeëvenaard gebruik van buismateriaal en productieproces zijn geen twijfels.

Lounge Chair - Charles and Ray Eames - 1956

Lounge Chair – Charles and Ray Eames – 1956

Net als Gerrit Rietveld komen óók ’the Eames’ voor een tweede keer terug. Met de Lounge Chair mikte het designpaar op interesse uit de bovenste lagen van de maatschappij. Er kan wel gesteld worden dat, dát aardig gelukt is!

 

Tot zover de designserie van deze week, volgende week vrijdagmiddag een nieuwe! Volg ons ook op Facebook en laat ons weten welke Design Classic jij in dit rijtje hebt gemist!