Vitra moderniseert Plastic Chair van Eames

Vitra heeft de Plastic Chair, ontworpen door Charles en Ray Eames, gemoderniseerd. De stoelen zijn 20 mm verhoogd, de zitting is twee graden naar voren gezet en de kleurcollectie is uitgebreid met zes nieuwe. ‘Het past heel goed bij het gedachtegoed van mijn grootouders’, zegt Eames Demetrios, kleinzoon en hoofd van het Eames Office. ‘Een ontwerp moest vooral functioneel zijn en daarna pas mooi.’

Eames

Veel liefhebbers betalen veel geld voor één van de eerst geproduceerde Plastic Chairs, bijna alsof  het een kunstobject is. ‘Mijn grootouders zouden dat niet hebben begrepen. De eerste ontwerpen waren namelijk slecht en er zaten allerlei productiefouten in die zorgden voor kwalitatieve problemen. Zij hebben hun ontwerpen daarom ook steeds aangepast aan de behoefte van het gebruik. Het ontwerp nu aanpassen is voor ons dan ook niet meer dan logisch. Design hoort functioneel te zijn’, zegt Eames Demetrios.

Update

En de Plastic Chairs waren wel toe aan een update. In de zestig jaar dat de stoel op de markt is, is de gemiddelde lichaamslengte wereldwijd met 10 centimeter toegenomen. Veel tafels die nu geproduceerd worden zijn daarom al een stuk hoger geworden met als gevolg dat de Plastic Chair maar een klein stoeltje is. Nu is deze dus 20 mm hoger en om het zitcomfort te verhogen is ook de rugleuning twee graden naar voren gezet.

Kleuren

Naast deze praktische update is ook de kleurencollectie uitgebreid: aan de oorspronkelijke acht kleuren zijn zes nieuwe tinten toegevoegd. De uitbreiding van het kleurenpalet is te danken aan de voortgezette samenwerking met de Nederlandse ontwerpster Hella Jongerius, die als Art Director voor kleuren en oppervlakken bij Vitra haar ervaring en vele jaren van onderzoek inzet voor de ontwikkeling van de collectie. Met 14 kleuren voor de zitschaal en 28 tinten voor de bekleding, kunnen er voor de Plastic Side Chairs en Plastic Armchairs ongeveer 400 combinaties gemaakt worden.

De Plastic Chair is de eerste stoel ter wereld met een machinaal geproduceerde plastic schaal.

De Plastic Chair is de eerste stoel ter wereld met een machinaal geproduceerde plastic schaal.

De gehele collectie nieuwe kleuren van de Plastic Chair.

De gehele collectie nieuwe kleuren van de Plastic Chair.

De nieuwe kleuren die aan de Plastic Chair collectie zijn toegevoegd.

De nieuwe kleuren die aan de Plastic Chair collectie zijn toegevoegd.