Ecobirdy - Luisa en Charlie

Maison & Objet: Ecobirdy upcycled speelgoed met en voor kids

Om de noodzaak van het recylcen van plastic duidelijk te maken kun je maar beter bij de jongste generatie beginnen: en dat doet Ecobirdy. Samen met kids zamelen ze speelgoed in en upcylcen die naar een meubelcollectie voor kinderen.

Ecobirdy zag januari vorig jaar het levenslicht en is een idee van Vanessa Yuan en Joris Vanbriel uit Antwerpen. Beiden werkten binnen de internationale high fashion- en designindustrie maar besloten zich te richten op het creëren van oplossingen voor milieuproblemen met behulp van innovatieve technologieën.

Naast hun meubelcollectie ontwikkelde ze ook een onderwijsprogramma. Op school geven ze aan de hand van een zelf vormgegeven lesboek voorlichting over plastic en de noodzaak van recyclen. Vervolgens kunnen de kinderen plastic speelgoed in de Ecobirdy container gooien waarna het een nieuw leven krijgt als meubel.

Voor de goede orde: het ingeleverde plastic wordt aangevuld met ander plastic afval.

Vanessa Yuan en Joris Vanbriel hopen op deze manier dat de kids zich bewust worden van het belang van de circulaire economie. Gelukkig is de collectie ook gewoon mooi om te zien ;)

Meer weten? www.ecobirdy.com

Ecobirdy - Stoel Charlie Ecobirdy - Luisa en Charlie Ecobirdy - Kiwi

Tense Material Intarsia - Piergiorgio Cazzaniga + Michele Cazzaniga - MDF Italia

Intarsia valt in de prijzen voor MDF Italia

Passie voor design! Je kan het bijna proeven wanneer je Piergiorgio Cazzaniga over zijn ontwerp praat. Samen met Michele Cazzaniga ontwierp hij Intarsia. Een tafel die vanaf het allereerste moment de aandacht naar zich toe wist te trekken. Dat is zo goed gelukt dat Intarsia zelfs in de prijzen viel bij de Archiproducts Design Awards.

Terug naar die passie over zijn ontwerp. ‘Een slimme schoonheid, het resultaat van een gedachte en de wetenschap hoe je diepe emotie overbrengt door slimme accentuering van eigenaardigheden bij de gebruikte materialen’ aldus Piergiorgio.

Het ontwerp zelf stamt uit 2016 maar is dit jaar door de toevoeging van de marmeren toplaag met accenten haast een nieuw geheel. In totaal herbergt de serie 5 verschillende toplagen gemaakt voor MDF Italia.

 

Op de website van MDF Italia is onder andere een mooie productievideo te bekijken, begeleid door de woorden van Piergiorgio, klik hier.

Tense Material Intarsia - Piergiorgio Cazzaniga + Michele Cazzaniga - MDF Italia Tense Material Intarsia - Piergiorgio Cazzaniga + Michele Cazzaniga - MDF Italia Tense Material Intarsia - Piergiorgio Cazzaniga + Michele Cazzaniga - MDF Italia

Twist Glass - Thomas Schnur - Functionals

Twist Glass voor Functionals in de schijnwerpers

Vele ogen waren eind oktober gericht op de nieuwe tafel van Functionals. Op de Orgatec-beurs in Keulen presenteerde men Twist Glass. De tafel met de’ perfecte twist’ was reeds op 30 juli gelanceerd maar kreeg op Orgatec opnieuw de aandacht.

Het ontwerp van designer Thomas Schnur herbergt een bijzonder frame waarnaar ook de naam Twist Glass vernoemd is. Het fraai gedraaide frame van metaal is de stevige basis voor de rest van de tafel. De glazen plaat, welke hierop rust, maakt dat het uitzicht op de perfecte twist bijna vanzelf komt. Het ontwerp van Schnur is voor 4-6 personen en met de hand afgewerkt. Het zal mede hierdoor zijn dat Schnur over zijn ontwerp spreekt als ‘een ode aan vakmanschap’.

Kijk voor de Twist Glass of zijn kleine broertje Twist Petit op functionals.eu en kom erachter hoe Thomas Schnur op zijn idee kwam!

Twist Glass - Thomas Schnur - Functionals Twist Glass - Thomas Schnur - Functionals  Twist Glass - Thomas Schnur - Functionals

Functionals - Philipp Hermes & Dustin Jessen - Kumpel

Kumpel, comfort door industrieel design

Kameraad, ofwel Kumpel (Duits) is de nieuwe industriële tafel van Functionals. Ontworpen door het Duitse design duo Philipp Hermes en Dustin Jessen, is deze tafel gericht op comfort. Dit comfort zit vooral in de enorme hoeveelheid beenruimte die Kumpel biedt. Dat het tafelblad ook zeer eenvoudig schoon te maken is, valt meer onder de noemer ‘noodzakelijk extraatje’.

Leuk detail is dat de tafels getest zijn op de designcampus van de Folkwang Universiteit in Essen. Dezelfde universiteit waar het tweetal zelf studeerde. Inmiddels schijnen er zo’n 500 exemplaren van Kumpel op de ‘designschool’ te staan.

Functionals - Philipp Hermes & Dustin Jessen - Kumpel Functionals - Philipp Hermes & Dustin Jessen - Kumpel Functionals - Philipp Hermes & Dustin Jessen - Kumpel

Table B - Wood - Konstantin Grcic

De no nonsense tafel van BD

Aan duidelijkheid laat deze tafel in ieder geval niets te wensen over. De strakke vormgeving onderlijnt de zakelijke uitstraling van Table B. Het is dan ook topontwerper Constantin Grcic die deze scherpe tafel creëerde voor Barcelona Design.

Zonder moeite kan Table B prijken in menig vergaderruimte! Verder is er óók de mogelijkheid om voor anderen voeten te kiezen onder het aluminium tafelblad. Naast hout, zijn staal en beton opties!

Table B - Wood - Konstantin Grcic  Table B - Wood - Konstantin Grcic

Stern - Team 7

Stern gaat het doen voor Team 7

Wat zie jij in de charismatische koffietafel Stern van Team 7? Na een korte blik van verschillende kanten komen allerlei verschillende voorstellingen voor ogen. Vooral met het aanzicht van boven kan je met dit design je fantasie de vrije loop laten gaan. Eén (zee)ster, één roer, of wellicht een kompas?

Wat in ieder geval buiten kijf staat, is dat de elegante verschijning uitnodigt om bij in de buurt plaats te nemen. Iets wat functionaliteit, verbeelding en elegantie bindt in dit ontwerp.

Stern - Team 7 Stern - Team 7  Stern - Team 7

Oxydation Kateryna Sokolova

Eén unieke tafel? Oxydation

Ontwerpster Kateryna Sokolova is gefascineerd door unieke vormgeving. Voor haar bijzettafel Oxydation gebruikte zij dan ook materialen als metaal en steen. De metalen tafelbladen begingen vervolgens een oxidatieproces en voilà ‘one of a kind’, waarbij de tafel helemaal bijzonder aan oogt wanneer het zonlicht op deze komt te staan. Sokolova maakte deze creatie voor Franse Ligne Roset.

 

 

Oxydation Kateryna Sokolova

 

Oxydation Kateryna Sokolova

Oxydation Kateryna Sokolova

Uturn - Michael Raasch - Pode

Uturn – Michael Raasch – Pode

In Keulen verraste Pode met introductie van bescheiden verlichtingscollectie allemaal van de hand van de Duitse ontwerper Michael Raasch. Uturn, lamp en bijzettafel inéén, viel het meeste op.

Pode is al ruim tien jaar lang een merk van het Limburgse Leolux. Met een wat jongere en vlotte uitstraling was het merk vorig jaar toe aan de internationale introductie. Dit jaar zette het merk onder leiding van art-directors Claire en Roderick Vos de volgende stappen. Naast nieuwe meubels viel vooral de lichtcollectie op.

Michael Raash, die eerder al werkte voor Ligne Roset en E15, tekende voor alle ontwerpen. Lamp Pom is, dankzij een klein bol lampje dat in meerdere richtingen kan worden gedraaid, prima als leeslamp. Hood is een schattig sfeerlampje met een voetje en een los kapje, dat leverbaar is in vier kleuren.

De decoratieve Uturn tenslotte is zowel lamp als bijzettafel. De rond gebogen constructie eindigt aan een zijde in een tafelblaadje. Daarboven zweeft een subtiel armatuur dat het tafelblad verlicht, met alles wat erop ligt.

Lighting collection by Michael Raasch for Pode Uturn - Michael Raasch - Pode

Bryck bijzetter

Ook zo’n hekel aan salontafels? Ze staan altijd in de weg, zijn zelden mooi en vormen al snel een vergaarbak voor rommel. Maar die kleine trendy krukjes die al tijden in zijn, doen het ‘m ook niet helemaal. Misschien is de Bys van het Friese merk Bryck een oplossing?

Bys is een stoere, multifunctionele bijzettafel van Friese bodem. De constructie is degelijk en simpel, de vorm sober, de kleur matzwart. Zet het tafeltje neer als tafeltje om ’s avonds voor de tv je dinerbord op te parkeren, plaats je voeten erop, schuif hem half over de bank of neem hem mee naar buiten om een glas witte wijn op te zetten in het voorjaarszonnetje (whisfull thinking, maar heus die tijd komt straks weer) of gebruik hem als werkblad voor de laptop. Er blijft zelfs ruimte over voor een kop cappuccino on the side. Zo is Bys altijd By Your Side.

Als grappig extraatje heeft tafeltje Bys een kandelaar met een sterke magneet. Ze plaats je de houder waar je wilt en blijft hij altijd kaarsrecht en veilig staan.

Hij kost 395 euro en wordt helemaal in Nederland geproduceerd.

Bryck Bryck

Tafel Aurelio

Aan tafel!

We kennen Leolux vooral van de speels vormgegeven en onverwoestbare lederen bankstellen. Toch past ook de nieuwe eettafel helemaal in de vormentaal van het merk. Schuif aan bij tafel Aurelio, een ontwerp van Hugo de Ruiter.

Aurelio is een nieuwe aanwinst van Leolux. Meest opvallend aan het ontwerp van de tafel zijn de afgeronde hoeken uit één stuk hout. Een ware meesterproef van de makers, want dit kan alleen worden voltooid met groot vakmanschap. De nerfrichting van de hoekdelen loopt parallel aan de nerf van de poten, die diagonaal op de hoeken zijn geplaatst. Aurelio wordt uitgevoerd in massief eiken, in alle Leolux olie- en beitskleuren.

Hugo de Ruiter ontwierp de tafel. Hij was sinds 1980 werkzaam als productontwikkelaar bij Leolux, werd later hoofd van de afdeling Productontwikkeling en huisdesigner van Leolux. In 2001 verlaat hij Leolux en begint een “tweede leven” als zelfstandig designer; hij wil zijn signatuur verder verdiepen en zijn creativiteit een nieuwe impuls geven. Hugo de Ruiter werkt nog regelmatig voor Leolux. In 2016 ontwierp hij naast tafel Aurelio ook fauteuil Elixir.

Tafel Aurelio Tafel Aurelio