Tapijtje op tafel

We kennen ze allemaal uit dat oude bruine café op de hoek of bij oma thuis: Perzische tafelkleedjes. Ontwerper Ruben van Megen geeft ze een nieuwe draai door ze in kunsthars te gieten en te verwerken tot een trendy tafel. De collectie heet ‘Café 6116’. Perzisch tapijtje 2.0 zullen we maar zeggen.

Best knap om zoiets dufs als een gebruikt Perzisch tafelkleed tot een modern ontwerp om te vormen! We zagen de tafel op de woonbeurs en we waren meteen onder de indruk. Ruben van Megen kan desgewenst ook je eigen kleed (dat je bijvoorbeeld hebt geeerfd) gebruiken in het ontwerp. Het is een duurzame manier van ontwerpen door het hergebruik en het doorleefde van het kleed zorgt voor een uniek meubel met een nostalgische knipoog.

Designcollectie
De collectie bestaat uit een eettafel, een salontafel en vloertegels. Verder maakt een salontafel, ook te gebruiken als kruk onderdeel uit van de collectie. Dit meubel is geinspireerd op een wasteil.

Van Megen heeft vele maanden gespendeerd aan het onderzoeken, proberen en testen van zijn ontwerp. Hij kocht en verwerkte tientallen tapijten en ontwierp heel veel metalen en houten frames. ‘Het moeilijkste aan het hele productieproces is dat elk tapijt anders reageert op de bewerking. Van het ene tapijt verwacht je dat het erg rood kleurt en vervolgens komt het donkerbruin uit de productie. Andere tapijten na behandeling ineens waanzinnig intens qua tekening. Mooi dat het elke keer een verrassing is maar dat maakte ontwikkeling van deze collectie wel een grote uitdaging en een lang leerproces’, aldus Van Megen. ‘Daarnaast heb ik maandenlang Marktplaats en alle tweedehandswinkels in een straal van 30 kilometer uit moeten kammen om tapijten op te kunnen kopen.’

Café 6116 Café 6116